Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten makowiec od lat robię i zawsze mi wychodzi. Na świątecznym stole króluje razem z sernikiem i jabłecznikiem babci Jadzi. Jest po prostu pyszny.
Składniki
Do 125 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru wymieszać. Dodać tyle mąki ,aby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (10 -15 min). Zaczyn powinien podwoić swoją objętość. Gotowy zaczyn dodać do mąki. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę wlać do miski z mąka i rozczynem, dodać resztę mleka, ekstrat z wanilii, szczyptę soli. Wyrobić na gładka masę. Do masy wlać stopione, ciepłe masło. Wyrabiać około 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką , pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu(powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość).Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy, podzielić na dwie równe części i rozwałkować na prostokąty o rozmiarach 30 na 25 cm . Masę makową równomiernie rozłożyć na płatach ciasta, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni od brzegu. Ciasto zwinąć ciasno po linii krótszego boku, końcówki zlepić.Makowiec wyłożyć do foremek wyłożonych papierem do piecznia .Ja maiałam dwie różne foremki, tak jak na fotce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na środkowej półce funkcja góra ,dół przez około 50 min. Pamiętaj każdy piekarnik inaczej piecze. Gotowy makowiec udekorować lukrem. Przepis na lukier znajdziesz na moim profilu mangiare w książce kulinarnej. Życzę udanych wypieków i Wesołych Świat Bożego Narodzenia . ps. Na więcej przepisów zapraszam na mój kanał na YouTube Mangiare u Ewki.