Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec wielkanocny to jeden z klasyków świątecznego stołu. W tej wersji jednak zaskoczy kremowym smakiem i delikatną, budyniową pianką.
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 692
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 692
Składniki
Przygotuj kruche ciasto. W misce wymieszaj mąkę, cukier i cukier waniliowy, migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj zimne masło i cukier puder. Z początku siekaj masło nożem na małe kawałki. Potem ciasto przenieść na stolnicę i dobrze wyrób, do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli masa zbyt mocno się klei, podsyp ją odrobiną mąki.
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. Celsjusza.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ścianki natłuść masłem i posyp bułką tartą. Rozłóż równomiernie kruche ciasto na grubość ok. 2 cm na dno oraz ścianki. Ponakłuwaj ciasto lekko widelcem i wstaw do piekarnika na 10 minut.
Przygotuj masę makową. Do garnka wlej mleko i doprowadź je do wrzenia. Dosyp mak i bardzo dobrze wymieszaj. Podgrzewaj go przez 2-3 minuty i zdejmij z palnika.
Dodaj masło i roztop je, wykorzystując ciepło maku. Całość ostudź. Na koniec dodaj miód i serek śmietankowy. Ponownie wymieszaj.
Przygotuj masę budyniową. Do garnka wlej 750 ml mleka. Dodaj budynie waniliowe i doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszaj, by nie powstały grudki. Zdejmij garnek z palnika i przestudź przez 2-3 minuty. Dodaj 50 g masła i rozmieszaj je dokładnie w masie.
Masę budyniową przestudź do temperatury pokojowej, po czym dodaj 2 jajka. Dokładnie wymieszaj.
Na podpieczony wcześniej spód nanieś masę makową tak, by najgrubsza warstwa znajdowała się tuż przy ściankach tortownicy. W środku powinien znajdować się lejek – maksymalnie na 1/3 wysokości całego ciasta.
Na samą górę nałóż masę budyniową. Wyrównaj, przykrywając wszystkie szczeliny.
Makowiec wielkanocny piecz w temperaturze 175 st. Celsjusza przez ok. 35 minut. Po wyjęciu pozostaw do całkowitego ostudzenia w chłodnym miejscu.