Ekspresowy makowiec z gotowego ciasta francuskiego. Sposób przygotowania ciasta wprowadza się do zrobienia masy makowej i rozprowadzenia jej na płacie ciasta. Można również skorzystać z gotowej masy makowej, wtedy zrobienie takiego makowca to zaledwie 5 minut roboty.
Makowiec z ciasta francuskiego
Składniki
- arkusz ciasta francuskiego
masa makowa:
- 100 g mielonego maku
- 50 g siekanych orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
Dodatkowo:
- 4 łyżki masła
Składniki
- arkusz ciasta francuskiego
masa makowa:
- 100 g mielonego maku
- 50 g siekanych orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
Dodatkowo:
- 4 łyżki masła

Etapy przygotowania
Do rondelka przełóż masło, podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Następnie wsyp mak, orzechy i rodzynki. Masę makową gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, przelej do rondelka z makiem. Dodaj miód. Składniki dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na puszystą pianę. Przełóż ją delikatnie do masy makowej. Składniki wymieszaj łyżką.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Masę makową rozsmaruj na całej powierzchni ciasta. Następnie ciasto francuskie z masą zwiń w rulon.
Roztop masło i posmaruj nim roladę makową.
Makowca z ciasta francuskiego piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 64

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2529

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 359
Ostatnio komentowane przepisy
Majeranek i pieprz doskonale podkreślają smak pieczonej świątecznej kaczki.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kaczka
- Przyprawy
- Majeranek
Odsłon: 64

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 2529

Mój pierwszy chleb orkiszowy, przygotowany z przepisu z czasopisma. Chlebek w...
Odsłon: 359



Składniki
- arkusz ciasta francuskiego
- 100 g mielonego maku
- 50 g siekanych orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 3 łyżki masła
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki masła
Do rondelka przełóż masło, podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Następnie wsyp mak, orzechy i rodzynki. Masę makową gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, przelej do rondelka z makiem. Dodaj miód. Składniki dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na puszystą pianę. Przełóż ją delikatnie do masy makowej. Składniki wymieszaj łyżką.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Masę makową rozsmaruj na całej powierzchni ciasta. Następnie ciasto francuskie z masą zwiń w rulon.
Roztop masło i posmaruj nim roladę makową.
Makowca z ciasta francuskiego piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.
Pyszotka:)