Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowy makowiec z gotowego ciasta francuskiego. Sposób przygotowania ciasta wprowadza się do zrobienia masy makowej i rozprowadzenia jej na płacie ciasta. Można również skorzystać z gotowej masy makowej, wtedy zrobienie takiego makowca to zaledwie 5 minut roboty.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 393
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Do rondelka przełóż masło, podgrzewaj na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Następnie wsyp mak, orzechy i rodzynki. Masę makową gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę, przelej do rondelka z makiem. Dodaj miód. Składniki dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na puszystą pianę. Przełóż ją delikatnie do masy makowej. Składniki wymieszaj łyżką.
Rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Masę makową rozsmaruj na całej powierzchni ciasta. Następnie ciasto francuskie z masą zwiń w rulon.
Roztop masło i posmaruj nim roladę makową.
Makowca z ciasta francuskiego piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 35 minut.