Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec na kruchym cieście przykryty warstwą duszonych jabłek. Niebo w gębie.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6241
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9138
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8765
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6241
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9138
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8765
Składniki
Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, 1/2 żółtka, białko, masło i orzechy. Całość wyrobić mikserem, potem zagnieść gładkie ciasto ręką.
Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem i pozostawić na ok. 15 min., aby spęczniał, potem ostudzić.
Masa jabłkowa: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, posypać cukrem i cynamonem i poddusić.
Mniej więcej 1/3 ciasta cienko rozwałkować, okrągłą foremką (śr. ok. 3cm) wykroić ciasteczka, odłożyć. Pozostałym ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni.
Do wystudzonego maku dodać sos waniliowy w proszku, cukier i jajko. Masę wyłożyć na kruchym cieście. Na maku rozłożyć jabłka, na jabłkach ułożyć ciasteczka. 1/2 żółtka rozprowadzić z mlekiem i posmarować ciasteczka. Piec ok. 40 minut. Smacznego :)