Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 1325
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 1218
Polecam.
Odsłon: 278
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 35
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 1325
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 1218
Polecam.
Odsłon: 278
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 35
Składniki
Margarynę lub masło (może być pół na pół) utrzeć z 3/4 szklanki cukru i żołtkami. Ucierając dodać po łyżce maku, kaszy mannej połączonej z proszkiem do pieczenia, starte na tarce o grubych oczkach jakbłka. Białka ubić, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Sporządzenie polewy: Kakao, połamaną czekoladę, masło 3 łyżki, cukier 3 łyżki, śmietanę dać do rondla i podrzewać do całkowitego połączenia składników. Ciepła polewą polać ciasto. Udekorować tworząc skośne pasy wykorzystując kokos i orzechy włoskie. Ciasto można przekroić i posmarować kremem czekoladowym lub innym wg uznania.