Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 518
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3583
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3864
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30561
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 518
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3583
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3864
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30561
Składniki
Margarynę lub masło (może być pół na pół) utrzeć z 3/4 szklanki cukru i żołtkami. Ucierając dodać po łyżce maku, kaszy mannej połączonej z proszkiem do pieczenia, starte na tarce o grubych oczkach jakbłka. Białka ubić, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy i piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Sporządzenie polewy: Kakao, połamaną czekoladę, masło 3 łyżki, cukier 3 łyżki, śmietanę dać do rondla i podrzewać do całkowitego połączenia składników. Ciepła polewą polać ciasto. Udekorować tworząc skośne pasy wykorzystując kokos i orzechy włoskie. Ciasto można przekroić i posmarować kremem czekoladowym lub innym wg uznania.