Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niniejszy makowiec z masą jabłkową to połączenie ucieranego ciasta kokosowego z makowcem japońskim i jabłecznikiem – zaskakująco smaczne!
Forma 24×24 cm
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 201
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4462
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12116
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6878
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5642
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 201
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4462
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12116
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6878
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5642
Składniki
Wsyp do garnka mak i zalej mlekiem. Zagotuj. Gotuj przez około 15 minut na wolnym ogniu. Zdejmij z palnika i odstaw pod przykryciem na kolejnych 15 minut. Odcedź mak z nadmiaru mleka.
Obierz jabłka (bez 2 potrzebnych do masy makowej) i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Usmaż na patelni z dodatkiem cynamonu – aż z jabłek odparuje nadmiar soku. Wmieszaj do jabłek skrobię ziemniaczaną.
Oddziel białka jaj od żółtek. Utrzyj masło z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym żółtku i ekstrakt waniliowy. Podziel masę na pół.
Do połowy masy przesiej mąkę i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach do połączenia składników. Na koniec wmieszaj do masy wiórki kokosowe.
Do drugiej połowy masy wmieszaj (także mikserem na niskich obrotach) mak, a następnie kaszę mannę wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Na koniec wmieszaj miąższ z 2 startych na dużych oczkach tarki jabłek.
W osobnym naczyniu ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połowę wmieszaj do masy z makiem, a połowę do masy z mąką.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 24x24 cm. Na dnie formy rozprowadź ciasto z kokosem. Na nim rozprowadź ciasto z makiem, a na cieście makowym ułóż warstwę jabłek.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez 60 minut.
Pokrusz czekoladę i roztop w rondelku ze śmietaną kremówką. Wymieszaj do połączenia składników. Przestudź.
Rozprowadź tężejącą polewę na przestudzonym cieście. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo udekorować ją sosem czekoladowym.