Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta co raz bliżej więc idealnie w okresie świątecznym sprawdzi się makowiec z żurawiną.
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 13
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem war...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 1863
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 130
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 13
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem war...
Odsłon: 103
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 1863
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 130
Składniki
Mak na sitku zalej wrzątkiem. Odstaw na bok do wystygnięcia, i następnie dobrze przeciśnij przez gazę. W następnej kolejności zmiel dwukrotnie mak. Jeżeli nie posiadasz odpowiedniego sprzętu w domu, po prostu kup gotowy mielony mak. Jeżeli zdecydujesz się na mak mielony również zalej go wrzątkiem.
W misie miksera utrzyj na jasną i puszystą masę żółtka z cukrem. Odstaw na bok. Następnie dodaj posiekaj orzechy. Dodaj orzechy do masy makowej wraz z ekstraktem, żółtkami, oraz żurawiną zamrożoną. Dodaj czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Nagrzej piekarnik do temperatury 170 stopni a tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie rozłóż połowę krakersów.
Białka ubij na sztywną pianę. Połącz je z masą makową całość delikatnie mieszając. Połowę masy wylej na ciastka i wygładź. Ułóż następną warstwę krakersów i wylej resztę masy makowej. Piecz przez 35 min w temperaturze 175 stopni na termoobiegu. Odłóż ciasto na bok do wystygnięcia. Udekoruj cukrem pudrem, lub lukrem.