Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piekę go zawsze w dzień Wigilii, by pięknie pachniał na świątecznym stole i był świeżutki.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Świeże drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniego mleka. Konsystencja zaczynu drożdżowego powinna przypominać gęstą, kwaśną śmietanę. Odstawić na chwilę, by drożdże podrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wbić żółtka, wlać wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wyrobić gładkie , lśniące ciasto. Na koniec wlać roztopione, letnie masło i tak długo wyrabiać aż ciasto wchłonie całe masło. Przykryć ściereczką i odstawić by urosło. Po wyrośnięciu ciasto "odgazować" czyli krótko zarobić i znów odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Mak przesypać do garnka i zalać mlekiem tak, by przykryło mak. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut , cały czas mieszając by masa się nie przypaliła. Zestawić do ostygnięcia. Mocno odcisnąć i zmielić dwa razy razem z bakaliami. Wymieszać wszystkie składniki, na końcu dodając płynny miód, roztopione letnie masło i ubitą pianę. Tak przygotowaną masę także podzielić na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkować cieniutko na kształt prostokąta. Rozłożyć masę makową i zwinąć w roladę. Każdą zawinąć w papier do pieczenia (ale luźno) by ciasto podczas pieczenia mogło rosnąć. Ponownie wstawić do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika - posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Piec 35 minut w tem. 180 stopni -góra/dół. Po ostudzeniu - oblać lukrem i dowolnie udekorować.