Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piekę go zawsze w dzień Wigilii, by pięknie pachniał na świątecznym stole i był świeżutki.
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4687
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 276
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 797
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1134
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 391
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4687
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 276
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 797
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1134
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 391
Składniki
Świeże drożdże rozmieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniego mleka. Konsystencja zaczynu drożdżowego powinna przypominać gęstą, kwaśną śmietanę. Odstawić na chwilę, by drożdże podrosły. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, wbić żółtka, wlać wyrośnięty rozczyn i resztę mleka. Wyrobić gładkie , lśniące ciasto. Na koniec wlać roztopione, letnie masło i tak długo wyrabiać aż ciasto wchłonie całe masło. Przykryć ściereczką i odstawić by urosło. Po wyrośnięciu ciasto "odgazować" czyli krótko zarobić i znów odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Mak przesypać do garnka i zalać mlekiem tak, by przykryło mak. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut , cały czas mieszając by masa się nie przypaliła. Zestawić do ostygnięcia. Mocno odcisnąć i zmielić dwa razy razem z bakaliami. Wymieszać wszystkie składniki, na końcu dodając płynny miód, roztopione letnie masło i ubitą pianę. Tak przygotowaną masę także podzielić na trzy równe części. Każdą część ciasta rozwałkować cieniutko na kształt prostokąta. Rozłożyć masę makową i zwinąć w roladę. Każdą zawinąć w papier do pieczenia (ale luźno) by ciasto podczas pieczenia mogło rosnąć. Ponownie wstawić do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika - posmarować żółtkiem rozmieszanym z łyżką mleka. Piec 35 minut w tem. 180 stopni -góra/dół. Po ostudzeniu - oblać lukrem i dowolnie udekorować.