Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na świątecznym stole obowiązkowo musi pojawić się makowiec zawijany. Ciasto to nie tylko doskonale smakuje, ale również pięknie się prezentuje. Wbrew pozorom, jego zrobienie jest naprawdę bardzo proste.
Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z cz...
Odsłon: 1148
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 83
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 169
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 786
Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z cz...
Odsłon: 1148
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 83
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 169
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 786
Składniki
Mleko podgrzej w rondelku, aby było ciepłe, ale nie gorące. Przelej do wysokiego kubka. Wkrusz drożdże, wsyp łyżkę cukru i łyżkę mąki pszennej (odejmij z głównych składników). Odstaw na 10 minut aż rozczyn zacznie pracować. W tym czasie rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Mąkę wsyp do dużej miski. Wlej rozczyn, resztę mleka, wbij jajka w całości i żółtko. Dosyp pozostały cukier i dodaj odrobinę soli. Zacznij łączyć składniki, a na końcu dodaj roztopione masło. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut.
Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Aby gotowa masa makowa była bardziej puszysta, ubij białka z odrobiną soli. Kiedy będą sztywne i gęste, wmieszaj je delikatnie do maku. Dodaj na koniec skórkę z pomarańczy i połącz wszystkie składniki Kiedy ciasto drożdżowe urośnie, wbij w nie pięść. Wyciągnij na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj na kształt prostokąta.
Teraz nałóż masę makową w taki sposób, aby został około 1-2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Teraz zwiń jak roladkę. Jajko roztrzep wraz z mlekiem. Nasmaruj wierzch ciasta i zostaw tak na 20-30 minut. Piecz makowiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 40 minut. Po wystudzeniu udekoruj lukrem albo cukrem pudrem.