Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Makowiec zawijany
  • Ciasta
  • Przepis na

Makowiec zawijany

31.07.2025 Odsłon: 32832
5.0 (64 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

Wilgotny makowiec zawijany z gotowej masy makowej to prawdziwa gwiazda wśród przepisów na Boże Narodzenie. Ten tradycyjny deser, tak dobrze znany z rodzinnych stołów, łączy delikatne i puszyste ciasto drożdżowe z aromatycznym nadzieniem makowym. Takie połączenie nie tylko dobrze smakuje, ale również pięknie się prezentuje na świątecznej paterze. Po przekrojeniu widać efektowne zawijasy masy makowej w cieście. Wypróbuj.

Makowiec zawijany - przepis na bożonarodzeniowy wypiek 

Jeśli w twoim domu przygotowywanie wypieków na święta to rodzinna tradycja, zacznij od przepisu na makowiec zawijany. Swoim smakiem przebije każdy kupny wyrób, a na stole będzie prezentować się naprawdę apetycznie. Podczas pieczenia w domu uniesie się też wspaniały zapach, który będzie ci towarzyszyć przez długie godziny i już zawsze pozostanie w twojej pamięci jako domowy klimat świąt. 

Do przygotowania makowca zawijanego z gotowej masy makowej potrzebujesz sprawdzonych składników na ciasto. Możesz mieć je nawet w domu, bo nie są one wyszukane. Przede wszystkim zadbaj o mąkę pszenną (może być typ 450, 480 albo 500), świeże drożdże, jajka i mleko. Do tego wybierz prawdziwe masło i cukier (może być drobny do wypieków, wtedy wszystkie składniki lepiej się połączą).  

Do makowca zawijanego możesz użyć gotowej masy makowej, ale wbrew pozorom, potrzebujesz do niej jeszcze kilku dodatków. Dzięki temu będzie aromatyczna, puszysta i pyszna. Przygotuj dwa białka jajek, garść skórki z pomarańczy i szczyptę soli. Dodatkowo makowiec z ciasta drożdżowego warto posmarować przed pieczeniem jajkiem i mlekiem. To powoduje, że skórka zrobi się złota i apetyczna w wyglądzie. A jeśli chcesz wypróbować nieco inną wersję tego wypieku, zobacz nasz przepis na makowiec na kruchym cieście. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jak zrobić pyszny makowiec z gotowej masy makowej? 

Przede wszystkim zadbaj o temperaturę składników. Mleko, w którym rozpuszczasz drożdże, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Jajka i masło dobrze wyjąć z lodówki trochę wcześniej, ponieważ zimne składniki spowalniają pracę drożdży. Nie pomijaj też zrobienia rozczynu do makowca drożdżowego zawijanego. Wystarczy, że połączysz drożdże, mleko, odrobinę cukru i mąki. Daj mu popracować przez 10 minut, aż na powierzchni pojawi się pianka. Dzięki temu masz pewność, że drożdże są aktywne i ciasto pięknie wyrośnie. 

Ciasto drożdżowe wyrabiaj przynajmniej 8-10 minut, aż stanie się gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ręki lub haka miksera. Wewnątrz powinny pojawić się pęcherzyki powietrza, które zaczną pękać pod wpływem ruchu twoich palców. Po wyrobieniu ciasto na makowiec zawijany przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe, bez przeciągów miejsce na około godzinę aż podwoi objętość. Jeśli w kuchni jest dość chłodno, możesz włożyć ciasto do piekarnika ustawionego na 30°C z włączoną tylko lampką, co stworzy idealne warunki do wyrastania. 

Kiedy przyjdzie czas rozwałkować ciasto, podsypuj stolnicę tylko odrobiną mąki. Dzięki temu uzyskasz delikatny i wilgotny makowiec z gotowej masy makowej. 

Po rozwałkowaniu ciasta rozprowadź masę makową, zostawiając odrobinę wolnej przestrzeni przy krawędziach. Zaczynaj zwijać od dłuższego boku, pomagając sobie dłońmi i lekko dociskając rolkę. Gotowy makowiec zwijany ułóż na blaszce złączeniem do dołu. 

Jak przygotować masę makową do makowca zawijanego? 

Choć nasz przepis na makowca z puszki jest bardzo prosty, warto poświęcić chwilę na przygotowanie nadzienia. Przede wszystkim ubij do niego białka z odrobiną soli. Powinny być sztywne i gęste. Wtedy dodaj je do gotowej masy makowej. Wrzuć też skórkę z pomarańczy, która świetnie podkreśli i orzeźwi smak. Jeśli masz w domu kandyzowaną skórkę pomarańczową, możesz również dodać ją w drobnych kawałkach. 

Możesz też urozmaicić nadzienie innymi dodatkami. Dla różnorodnej tekstury wybierz garść rodzynek, wcześniej namoczonych w gorącej wodzie lub rumie. Jeśli lubisz, możesz dorzucić trochę posiekanych orzechów włoskich, laskowych albo płatków migdałów, które nadadzą farszowi lekkiej chrupkości i wzbogacą przepis na makowiec zawijany. Kolejnym pomysłem jest odrobina płynnego miodu dla słodyczy. 

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8562

> 60 min >60 min
13
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14298

do 60 min 60 min
29
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1338

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1707

do 30 min 30 min
6
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61253

> 60 min >60 min
118
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1065

do 15 min 15 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Ola1984
Ola1984
Przetwory

Konfitura z fig (dżem z fig)

Przetwory Konfitura z fig (dżem z fig)

Prawdziwy rarytas :) Konfitura z fig to mega pyszny dodatek do rogali, chałek...

  • Żydowska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Ser
  • Orzechy
  • Dżemy

Odsłon: 8562

> 60 min >60 min
13
Murena
Murena
Ciasta

Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

  • Warzywa
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kefir
  • Ciasta

Odsłon: 14298

do 60 min 60 min
29
Mioo
Mioo
Śniadania

Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Śniadania Placki z twarogiem i jabłkami bez cukru

Przepis na lekkie placuszki z twarogiem i jabłkami bez cukru.

  • Tłusty czwartek
  • Do pracy
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Placki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1338

do 15 min 15 min
3
wałek
wałek
Ciasta

Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Jogurt
  • Ciasta

Odsłon: 1707

do 30 min 30 min
6
UwagaBabciaEwa
UwagaBabciaEwa
Ciasta

Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Ciasta Ciasto truskawkowe z kremem i galaretką – coś pysznego musisz je zrobić

Witam serdecznie i zapraszam na ciasto truskawkowe z kremem budyniowym i gala...

  • Bez cukru
  • Owoce
  • Truskawki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 61253

> 60 min >60 min
118
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 1065

do 15 min 15 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Makowiec zawijany
Autor:
smaker
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 150 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • żółtko,
  • 80 g masła,
  • 80 g cukru,
  • odrobina soli.
Na nadzienie:
  • puszka gotowej masy makowej,
  • 2 białka,
  • garść skórki z pomarańczy,
  • szczypta soli.
Dodatkowo:
  • jajko,
  • łyżka mleka.
Sposób przygotowania:
1

Mleko podgrzej w rondelku, aby było ciepłe, ale nie gorące. Przelej do wysokiego kubka. Wkrusz drożdże, wsyp łyżkę cukru i łyżkę mąki pszennej (odejmij z głównych składników). Odstaw na 10 minut, aż rozczyn zacznie pracować. W tym czasie rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia. Mąkę wsyp do dużej miski. Wlej rozczyn, resztę mleka, wbij jajka w całości i żółtko. Dosyp pozostały cukier i dodaj odrobinę soli. Zacznij łączyć składniki, a na końcu dodaj roztopione masło. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut.

2

Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Aby gotowa masa makowa była bardziej puszysta, ubij białka z odrobiną soli. Kiedy będą sztywne i gęste, wmieszaj je delikatnie do maku. Dodaj na koniec skórkę z pomarańczy i połącz wszystkie składniki Kiedy ciasto drożdżowe urośnie, wbij w nie pięść. Wyciągnij na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkuj na kształt prostokąta.

3

Teraz nałóż masę makową w taki sposób, aby został około 1-2 cm wolnej przestrzeni od krawędzi. Teraz zwiń jak roladkę. Jajko roztrzep wraz z mlekiem. Nasmaruj wierzch ciasta i zostaw tak na 20-30 minut. Piecz makowiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 40 minut. Po wystudzeniu udekoruj lukrem albo cukrem pudrem.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki