Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne beziki. Dla przełamania słodkości polecam przełożyć je kremem kawowym.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85262
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2558
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9995
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4011
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7120
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85262
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2558
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9995
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4011
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7120
Składniki
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Potem stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Zmiksować. Pianą napełnić szprycę cukierniczą i wyciskać beziki na papier do pieczenia. Połowa powinna być płaskich (to będą spody), a druga połowa wyższych, z czubkiem (wierzchy). Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego na 125ºC i suszyć ok. 1 godz. i 15 minut. Studzić w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Schłodzoną śmietanę ubijać. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i kawę rozpuszczalną. Jeszcze chwilę ubijać, aż śmietana będzie miała odpowiednią konsystencję. Krem przełożyć do szprycy i wyciskać na płaskie beziki. Przykryć tymi z czubkiem. Gotowe!