Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
proste, pyszne ciasto sezonowe. puszysty biszkopt, słodko-kwaskowa galaretka z musem malinowym, przełamane słodkim, delikatnym jogurtem ... polecam gorąco :-)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5379
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13137
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6219
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5379
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13137
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4875
Składniki
Biszkopt (robię dzień wcześniej): Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Białka należy ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypywać cukier i nadal ubijać. Gdy cukier się rozpuści dodawac po jednym jajku, nadal miksując. Wlać wodę i krótko zmiksować. Na końcu dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszac łyżką. Dużą blachę wysmarować tłuszczem i obsypwac bułką tartą, wylać na nią ciasto. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Masa malinowa: maliny zasypać cukrem, wymieszać, kiedy puszczą sok zmiksować dokładnie blenderem. Przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu (nie doprowadzić do zagotowania). Do ciepłego musu wsypać galaretki, wymieszać i podgrzewać kilka minut do ich rozpuszczenia, wystudzić. Biszkopt nasączyć mocno ponczem. Tężejącą masę malinową wylać na biszkopt i wyrównac, schłodzić w lodówce. Masa jogurtowa: Jogurty wymieszac trzepaczką z cukrem i sokiem z cytryny. Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, pozostawić na chwilę do napęcznienia, wstawić do mikrofalówki lub podgrzac na małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny, przestudzić. Do letniej żelatyny dodac kilka łyżek jogurtu, dokładnie wymieszać. Całośc przelać do masy jogurtowej, wymieszac. Wylać na masę malinową, wyrównać, schłodzić w lodówce. Gdy masa zacznie delikatnie tężeć ułozyć na niej biszkopty (aby zmiękły). Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego :-)