Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zrobiłam ciasto na biszkopcie, nie na cieście kruchym, jest mięciutkie i wilgotne
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 223
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1079
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 223
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1079
Składniki
1. na ciasto: białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier ciagle ubijając, następnie dodać żółtka wymieszać, mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać, ciasto wylać do formy, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 min w 180 st, 2. galaretki rozpuścić w 3 szkl wrzątku, wymieszać z malinami, odstawić do stężenia, tężejącą galaretkę z malinami wylać na ciasto (biszkopt można lekko nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym), 3. żelatyne zalać 1/4 szkl goracej wody, mieszać do rozpuszczenia, schłodzoną śmietanę ubić, dodać serek mascarpone oraz cukier, chwilkę jeszcze ubijać, dodać wystudzoną zelatynę, wymieszać, wyłozyć na zastygniętą galaretkę, odstawić do lodówki, 4. białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodawać po łyzce cukru ciagle ubijając (może to trwać nawet kilkanaście minut), na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, masę wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja dodatkowo posmarowałam papier olejem), posypać płatkami migdałowymi, piec ok 70 min w 120 st, blat bezowy wyłozyć na zastygniętą śmietanę, smacznego