Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam wykorzystywać sezonowe owoce do ciast. Przedstawiam wam „Malinową rozkosz z porzeczkową żelką”. Wspaniały deser bez pieczenia, znika bardzo szybko
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4713
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 87
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 106
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 326
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4713
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 87
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 106
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 326
Składniki
Spód: Herbatniki rozkruszamy – ja robię to w blenderze – i dodajemy oba masła. Mieszamy dokładnie i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy szklanką i wkładamy do lodówki.
Masa z malin (obie wykonujemy w ten sam sposób tylko w oddzielnych garnkach): Maliny rozsmażamy w garnuszku z cukrem ( po 80g) aż puszczą dobrze sok. Gotujemy ok. 15-20min. Przecieramy przez gęste sito, żeby oddzielić pestki. Sprawdzamy słodkość, jak nam mało słodkie to dosypujemy cukru. Łyżkę żelatyny namaczamy w dwóch łyżkach wody. Gdy napęcznieje przekładamy do gorących malin i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawimy do wychłodzenia.
Połowę śmietanki (250ml) ubijamy na sztywno, dodajemy pół serka mascarpone i miksujemy. Do masy śmietanowej przelewamy wystudzone maliny i dokładnie miksujemy. Wylewamy masę na herbatnikowy spód i wkładamy do lodówki do stężenia na ok. 20min. W ten sam sposób przygotowujemy masę z czerwonych malin. Wylewamy ją na stężałą masę z ciemnych malin.
Na koniec robimy żelkę porzeczkową. Mus z czarnej porzeczki (porzeczki rozsmażone z cukrem do smaku i przetarte przez sitko w celu pozbycia się pestek) podgrzewamy w garnuszku. Łyżkę żelatyny zalewamy dwiema łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Żelatynę przekładamy do gorących porzeczek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Wylewamy na wierzch naszego ciastka i wkładamy do lodówki do zastygnięcia(najlepiej na całą noc jest je wstawić). Dekorujemy malinami. Smacznego :) Zapraszam na blog www.pyszotki.pl