Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptasie mleczko z malinami to deser dość prosty w wykonaniu, choć jego wykonanie jest nieco czasochłonne. Łączy w sobie kremowość i puszystość pianki śmietanowej z wyrazistym musem malinowym.
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 19
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 525
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 102
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 535
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 19
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 525
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 102
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 535
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki zmiażdż na drobne okruchy w malakserze, blenderze lub za pomocą ręcznika i tłuczka kuchennego. Masło rozpuść i delikatnie ostudź. Dodaj je do herbatników i wymieszaj na jednolitą masę.
Masą herbatnikową wyłóż tortownicę o średnicy 22 cm, także przy brzegach na wysokość ok. 2,5-3 cm. Dokładnie dociśnij, najlepiej używając szklanki. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania pozostałych warstw.
Przygotuj mus malinowy. Maliny oczyść i zblenduj je na jednolitą masę za pomocą blendera. Przenieś je do garnka i delikatnie podgrzej. Dodaj galaretkę malinową i dobrze wymieszaj. Ostudź i wylej na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki i pozostaw do stężenia.
Przygotuj ptasie mleczko. Mleko podgrzej w rondelku na średnim ogniu. Dodaj żelatynę, ciągle ubijając. Kiedy zacznie parować, zdejmij mieszaninę z ognia. Nie doprowadzaj do wrzenia.
W misce wymieszaj ze sobą oba rodzaje śmietany i cukier do całkowitego połączenia składników. Powoli dodawaj mleko z żelatyną, cały czas mieszając. Wylej lekko przestudzone ptasie mleczko na zastygnięty już mus malinowy. Wstaw całość do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.
Przygotuj polewę. Do małego rondelka włóż maliny z cukrem i zagotuj na średnim ogniu. Przetrzyj masę przez sitko, by pozbyć się pestek i przełóż ją z powrotem do garnuszka.
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą żelatynę z wodą i pozostaw do napęcznienia przez 5 minut. Dodaj ją do ciepłego sosu malinowego i dobrze wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, ale jeszcze zanim zacznie tężeć. Wylej polewę na zastygnięte ptasie mleczko.
Gotowe malinowe ptasie mleczko wstaw do lodówki i schładzaj do całkowitej stabilizacji wszystkich warstw. Podawaj udekorowane świeżymi malinami.