Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptasie mleczko z malinami to deser dość prosty w wykonaniu, choć jego wykonanie jest nieco czasochłonne. Łączy w sobie kremowość i puszystość pianki śmietanowej z wyrazistym musem malinowym.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 421
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 123
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 43
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 58
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 25
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 61
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 421
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 123
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 43
Babka z tego przepisu jest smaczna, mięciutka oraz wilgotna. Polecam !
Odsłon: 58
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 25
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 61
Składniki
Przygotuj spód. Herbatniki zmiażdż na drobne okruchy w malakserze, blenderze lub za pomocą ręcznika i tłuczka kuchennego. Masło rozpuść i delikatnie ostudź. Dodaj je do herbatników i wymieszaj na jednolitą masę.
Masą herbatnikową wyłóż tortownicę o średnicy 22 cm, także przy brzegach na wysokość ok. 2,5-3 cm. Dokładnie dociśnij, najlepiej używając szklanki. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania pozostałych warstw.
Przygotuj mus malinowy. Maliny oczyść i zblenduj je na jednolitą masę za pomocą blendera. Przenieś je do garnka i delikatnie podgrzej. Dodaj galaretkę malinową i dobrze wymieszaj. Ostudź i wylej na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki i pozostaw do stężenia.
Przygotuj ptasie mleczko. Mleko podgrzej w rondelku na średnim ogniu. Dodaj żelatynę, ciągle ubijając. Kiedy zacznie parować, zdejmij mieszaninę z ognia. Nie doprowadzaj do wrzenia.
W misce wymieszaj ze sobą oba rodzaje śmietany i cukier do całkowitego połączenia składników. Powoli dodawaj mleko z żelatyną, cały czas mieszając. Wylej lekko przestudzone ptasie mleczko na zastygnięty już mus malinowy. Wstaw całość do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na noc.
Przygotuj polewę. Do małego rondelka włóż maliny z cukrem i zagotuj na średnim ogniu. Przetrzyj masę przez sitko, by pozbyć się pestek i przełóż ją z powrotem do garnuszka.
W niewielkiej miseczce wymieszaj ze sobą żelatynę z wodą i pozostaw do napęcznienia przez 5 minut. Dodaj ją do ciepłego sosu malinowego i dobrze wymieszaj. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej, ale jeszcze zanim zacznie tężeć. Wylej polewę na zastygnięte ptasie mleczko.
Gotowe malinowe ptasie mleczko wstaw do lodówki i schładzaj do całkowitej stabilizacji wszystkich warstw. Podawaj udekorowane świeżymi malinami.