Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Typowo letni deser ze świeżymi owocami. Niebo w gębie :)
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 29
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 68
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11716
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 194
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 29
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 68
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11716
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 194
Składniki
Do miski wsypać galaretkę, rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, ostudzić, dodać maliny.
Foremkę keksówkę o wymiarach 10x24 cm wyłożyć folią spożywczą. Do foremki przełożyć połowę galaretki, włożyć do lodówki do stężenia. Pozostałą w misce galaretkę również odłożyć do stężenia.
Żelatynę rozpuścić w 80 ml wrzącej wody. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na gładki, gęsty krem. Dodać jogurt naturalny i esencję waniliową, wymieszać.
2-3 łyżki masy śmietankowej wymieszać z przestudzoną żelatyną, następnie całość przełożyć do reszty kremu i dokładnie wymieszać.
Krem podzielić na dwie części. Zastygniętą galaretkę (tę w misce) energicznie przemieszać łyżką, tworząc "kryształki". Połowę kremu wymieszać z kryształkami galaretki, wyłożyć na warstwę galaretki zastygłej w foremce. Następnie wyłożyć masę śmietankową, a na niej biszkopty. Deser włożyć na 2-3 godziny do lodówki.
Gdy deser stężeje, przełożyć go na deskę lub tacę odwracając foremkę do góry dnem, zdjąć folię. Kroić w plastry.