Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas zabaw na świeżym powietrzu i łatwych przepisów bez pieczenia. To lekkie i obłędnie pyszne ciasto o poetyckiej nazwie "Malinowy Chruśniak" wykonasz nawet podczas awarii piekarnika. Twoi goście będą zachwyceni.
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4571
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2669
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4736
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102227
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4571
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2669
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4736
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102227
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy 23-25 cm i wysmaruj ją masłem. W misce wymieszaj pokruszone herbatniki z rozpuszczonym masłem i powstałą mieszanką wyłóż dno foremki. Mocno dociskaj łyżką do dna tortownicy, aby spód był zwarty.
Umyj i osusz maliny. Zostaw garść do dekoracji, a resztę owoców zmiel w blenderze na jednolite puree. Odlej 1/3 musu malinowego i przetrzyj przez gęste sito, by pozbawić je pestek. Odstaw mus na później. Resztę rozgniecionych malin przełóż do garnka, dodaj 100 g cukru i mąkę kukurydzianą lub ziemniaczaną oraz galaretkę malinową, energicznie pomieszaj, by nie dopuścić do powstania grudek i gotuj na wolnym ogniu, by powstało coś na kształt frużeliny. Wystudź zawartość garnka, przelej malinową frużelinę na herbatnikowy spód ciasta i włóż do lodówki na 15-20 minut.
Do miski włóż serek i utrzyj go z cukrem. W drugiej misce ubij na sztywno zimną śmietanę kremówkę. Połącz śmietanę z serem, dodaj rozpuszczoną, przestudzoną białą czekoladę oraz pozostawiony mus z malin (bez pestek). Wymieszaj masę serową i przelej na malinową warstwę ciasta. Sernik wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Ciasto podawaj schłodzone, udekorowane świeżymi malinami.