Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malinowy Obłok to obłędne ciasto warstwowe – puszyste, miękkie, a do tego ma wyjątkowy krem z owocami i likierem miętowym.
Blacha ok. 28 × 23 cm
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1864
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5674
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5647
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1864
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5674
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5647
Składniki
Kilka godzin przed rozpoczęciem przepisu, przygotuj czekoladę. Zetrzyj na tarce. Śmietankę podgrzej, ale nie zagotuj jej. Zdejmij z ognia, wrzuć czekoladę i mieszaj, aby składniki się połączyły. Wystudź, przykryj folią i włóż do lodówki na kilka godzin do całkowitego schłodzenia.
W tym czasie możesz zrobić ciasto. Ubij białka z odrobiną soli, 4 łyżkami zimnej wody i 90 g cukru. Kiedy piana będzie gęsta, dodaj żółtka i zmiksuj krótko. Na koniec wmieszaj mąkę z migdałami. Piecz 20-25 minut w 180 stopniach Celsjusza w formie 28 × 23 cm do suchego patyczka.
Schłodzoną śmietanę przełóż do miski z czekoladą i mascarpone. Ubij gęsty krem.
Maliny rozgnieć widelcem, przetrzyj przez sitko. Dodaj do kremu razem z likierem, zmiksuj krótko do połączenia.
Po ostudzeniu podziel biszkopt na trzy części. Każdą z nich przełóż kremem. Na wierzchu ułóż maliny.