Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Jak mówi moja ciocia...zawsze się darzy, a więc niech się darzy. Domowy budyń podnosi jeszcze wilgotność ciasta.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1369
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Masło spienić, dodać cukier w dalszym ciągu miksując. Dodawać stopniowo pozostałe składniki - jajka, mąkę tortową wymieszana z kakao i przyprawą korzenną, dżem z czarnej porzeczki, letnie mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 min. , do suchego patyczka. Z jajek i cukru zrobić kogel-mogel. Dodać mąkę, dobrze wymieszać i wlać do gotującego się z masłem mleka. Gotować aż masa zgęstnieje. Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż. Spodni placek umieścić ponownie w foremce i zalać go budyniem. Przykryć drugim plackiem. Wystudzić. W rondelku rozpuścić masło z cukrem, wodą i kakao. Podgrzewać i mieszać, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Przestudzoną polewę wylać na zimne ciasto. Można ozdobić gwiazdkami z cukru, albo lukrem z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego.