Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta Bożego Narodzenia zawsze pachną korzennymi przyprawami i pomarańczą.
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4544
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 249
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 777
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1107
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 264
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4544
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 249
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 777
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1107
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 264
Składniki
Masło spienić i dodać cukier. Cały czas miksować i dodawać pozostałe składniki - jajka, mąkę pszenną wymieszana z kakao i przyprawą do piernika, dżem z czarnej porzeczki, letnie mleko z rozpuszczoną sodą. Ciasto przelać do formy ( 20x30 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 45-50 min. Do suchego patyczka. Ciasto wystudzić na kratce. Wyrównać ciasto, ściąć górkę, jeśli taka powstała. Ponownie włożyć do formy ( 20x30 cm ). Jajka utrzeć z cukrem. Dodawać stopniowo ser z wiaderka, mąkę ziemniaczaną, śmietankę. Powstałą masę zagotować. Na koniec dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Zagotowaną masę wylać na ciasto w formie. Masa może być gorąca. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników maślanych. Ciasto wystudzić. W rondelku rozpuścić masło z cukrem i z dodatkiem soku pomarańczowego i kakao. Podgrzewać, mieszać aż powstanie szklista polewa. Polewę wylać na wierzch ciasta, na herbatniki. Pozostawić żeby masa zastygła. Na patelni rozpuścić masło z cukrem. Włożyć plastry pomarańczy grubości ok 0,5 cm. Smażyć na wolnym ogniu. W czasie smażenia plastry pomarańczy przekładać od czasu do czasu na drugą stronę. Wyjąć pomarańcze i wlać sok. Gotować aż sos będzie odpowiednio gęsty. Ciasto pokroić na porcje i na każdym kawałku położyć plaster pomarańczy. Delikatnie polać syropem. Można udekorować jeszcze listkiem mięty. Smacznego.