Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kakaowe ciasto z kremem i bezą orzechową. Biszkopt jest delikatny, a jajeczna masa w połączeniu z chrupiącymi orzechami daje nie lada wrażenia smakowe!
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1559
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 681
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 270
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1559
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 681
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 270
Składniki
Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puszystą pianę. Ddodajemy cukier, miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków. Dodajemy żółtka, miksujemy. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 20 minut w 18st C (do suchego patyczka). Studzimy, dzielimy na dwa blaty. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy miód i cukier, miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków. Kolejno dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 25-30 minut w 180st C. Studzimy. Krem: 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Pozostałą część mleka wymieszać z mąką, budyniem i żółtkami. Wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy folią, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, porcjami dodajemy budyń. Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu arakowego. Polewa: Czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w małym garnuszku. Całość podgrzewamy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Polewamy ciasto. Składanie ciasta: Ciemny biszkopt nasączyć ponczem, na który wykładamy połowę kremu. Następnie wykładamy warstwę orzechową i drugą połowę masy budyniowej, potem ponownie biszkopt kakaowy, który sączymy ponczem. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy posypką.