Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomita, słodka propozycja na weekend. Niezwykle maślane ciasto drożdżowe z rabarbarem jest proste w przygotowaniu, ale wymaga poświęcenia nieco więcej czasu niż kruchy placek czy tarta. Gwarantujemy jednak, że smak ciasta zrekompensuje Wam wszystkie trudny.
Tortownica o średnicy 28 cm
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2221
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 263
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2221
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 150
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 263
Składniki
W garnku delikatnie podgrzej mleko, tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Następnie wsyp do niego drożdże i zamieszaj. Odstaw na 20 minut.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki o wielkości 2 cm. Masło rozpuść i odstaw na chwilkę do przestudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn, cukier i jajka. Ze składników zacznij wyrabiać ciasto. Gdy będzie mieć zwartą konsystencję, wlej płynne masło i ponownie wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż wyrośnięte ciasto. Na wierzchu mieść rabarbar. Ponownie odstaw do wyrośnięcia tym razem na 50 minut.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posyp płatkami migdałowymi.
Upieczone ciasto drożdżowe wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.