Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomita, słodka propozycja na weekend. Niezwykle maślane ciasto drożdżowe z rabarbarem jest proste w przygotowaniu, ale wymaga poświęcenia nieco więcej czasu niż kruchy placek czy tarta. Gwarantujemy jednak, że smak ciasta zrekompensuje Wam wszystkie trudny.
Tortownica o średnicy 28 cm
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6315
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 789
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6315
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 789
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Składniki
W garnku delikatnie podgrzej mleko, tak, aby było ciepłe, ale nie gorące. Następnie wsyp do niego drożdże i zamieszaj. Odstaw na 20 minut.
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki o wielkości 2 cm. Masło rozpuść i odstaw na chwilkę do przestudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj zaczyn, cukier i jajka. Ze składników zacznij wyrabiać ciasto. Gdy będzie mieć zwartą konsystencję, wlej płynne masło i ponownie wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż wyrośnięte ciasto. Na wierzchu mieść rabarbar. Ponownie odstaw do wyrośnięcia tym razem na 50 minut.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasto posyp płatkami migdałowymi.
Upieczone ciasto drożdżowe wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.