Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień w pełni, a więc i sezon na śliwki ! Zapraszam Was na przepis na kruche maślane ciasto ze śliwkami! Zapisz przepis i przygotuj #ciastoześliwkami w wolnej chwili!
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 42
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2295
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 42
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2295
Składniki
*Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, a masło powinno być miękkie. Wyjmij te składniki z lodówki na 2-3h przed przygotowaniem ciasta. Przygotowanie Mąkę przesiej przez sitko do miski. Do mąki dodaj resztę składników tj. miękkie masło, szczyptę soli, żółtka jaj oraz cukier puder. Składniki należy zagnieść aż do ich całkowitego połączenia. Na początku może Ci się wydawać, że proporcje składników mokrych do suchych są nierówne. Jednak ich dokładne połączenie wymaga czasu i włożonej pracy. Dopiero po kilku minutach ugniatania składniki zaczną tworzyć jednolitą masę ciasta
Gotowe ciasto podziel na 2 części, uformuj w kule i zawiń w przezroczystą folię spożywczą. Ciasto w folii włóż na 30 minut do zamrażarki .
W tym czasie nagrzej piekarnik do 175 stopni oraz przygotuj śliwki. Śliwki przepłucz wodą i każdą przekrój na pół (lub kilka części jeśli śliwka jest większa).
Blachę 35x25cm wyłóż papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego ciasta wyłóż na blachę – jeśli zdążyło się zmrozić zetrzyj je na grubych oczkach na tarce; jeśli nie – możesz odrywać kawałki surowego ciasta i wyłożyć nim równomiernie spód blaszki. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem, aby wyrosło równomiernie oraz włóż do piekarnika na 15 minut.
Na podpieczony kruchy spód wyłóż śliwki oraz drugą część ciasta w formie kruszonki. Piecz ciasto w 175 stopniach ok. 45 minut (aż wierzch ciasta będzie zarumieniony). Po wyjęciu ciasta z piekarnika ostudź je i przed podaniem posyp cukrem pudrem. WAŻNE Śliwki mogą puścić sok – nie przejmuj się tym! Dzięki podpieczonemu wcześniej spodowi nie wyjdzie zakalec! Upieczone ciasto kruche przechowuj poza lodówką.
Propozycja podania Ciasto idealnie smakuje na ciepło z lodami jako sezonowy zamiennik szarlotki!