Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Codziennie dostaje mnóstwo pytań co zrobić by pięknie pękały. Wam często nie wychodzą i pytacie dlaczego. Dziś nagrywam film jeszcze raz i dokładniej opisuje jak ja je przygotowuję. Mam nadzieję że film będzie dla Was pomocny. Powodzenia
Polecam.
Odsłon: 57
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2397
Polecam.
Odsłon: 57
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2397
Składniki
Zaczynam od przygotowania ciasta. W małej miseczce umieszczam drożdże a następnie dodaję do nich cukier i ciepłą wodę. Dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 5 minut. W dużej misce umieszczam mąkę, sól oraz olej. Dolewam zaczyn i dokładnie wyrabiam ciasto. Może być za pomocą robota lub ręcznie. Takie wyrabianie powinno trwać ok. 8 minut.
Po tym czasie ciasto odstawiam do wyrośnięcia. U mnie zazwyczaj trwa to 40 minut. Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Gdy tak się stanie z ciasta tworzę małe bułeczki zaciągając ciasto do spodu. Do przepisu dołączony jest film video gdzie można dokładnie zobaczyć jak to robię.
Tak przygotowane bułeczki przykrywam ściereczką i odstawiam do napuszenia na ok. 10 minut. Teraz przyszedł czas na tworzenie nacięć dokładnie tak jak w kajzerkach. W tym celu odcinam mały kwadratowy kawałek z butelki plastikowej np. po wodzie. Taki kawałek można wyginać i naciskać na bułeczki tworząc fajny kształt. Piekarnik nagrzewam na 220 stopni.
Moim sposobem na pękającą skórkę jest pokropienie bułek wodą więc przygotowuję butelkę z wodą do spryskiwania. Ja używam butelki którą spryskuję kwiaty. Tuż przed włożeniem bułek do piekarnika spryskuję je. Podczas pieczenia bułek tą czynność należy wykonywać co ok. 5 minut. Spryskuję wodą nad bułkami.Moje bułki były gotowe po 25 minutach pieczenia.
Po wyciągnięciu bułek należy poczekać ok. 5 minut by bułki zaczęły pękać. Z czasem są mniej gorące i robią się chrupiące i miękkie.