Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślankowiec z owocami to niezwykle proste w wykonaniu, niezawodne ciasto. Składniki możesz połączyć nawet bez użycia miksera (z pomocą trzepaczki). Ciasto jest wilgotne i na długo zachowuje świeżość. Upiecz je z ulubionymi owocami sezonowymi! Poniżej znajdziesz przepis na stosunkowo niewielką porcję – idealną dla pary. Jeśli chcesz poczęstować maślankowcem gości, podwój ilość składników i użyj formy o wymiarach 20x30 cm.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2200
Żeberka w najzdrowszej wersji, nie smażone, nie duszone, nie pieczone: grillo...
Odsłon: 50
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3099
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2200
Żeberka w najzdrowszej wersji, nie smażone, nie duszone, nie pieczone: grillo...
Odsłon: 50
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3099
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubij całe jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, maślankę i wymieszaj na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Następnie dodaj sypkie składniki i wymieszaj ciasto łyżką tak, by uzyskało jednolitą konsystencję.
Przygotuj keksówkę o długości 30 cm. Natłuść ją i oprósz mąką lub bułką tartą. Przelej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż owoce, np. śliwki. Jeśli wybierzesz owoce bardzo soczyste, przed wyłożeniem na ciasto oprósz je niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Dzięki temu nie puszczą soku.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkowy poziom. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Gdy maślankowiec z owocami wystygnie, posyp go cukrem pudrem.