Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślankowiec z owocami to niezwykle proste w wykonaniu, niezawodne ciasto. Składniki możesz połączyć nawet bez użycia miksera (z pomocą trzepaczki). Ciasto jest wilgotne i na długo zachowuje świeżość. Upiecz je z ulubionymi owocami sezonowymi! Poniżej znajdziesz przepis na stosunkowo niewielką porcję – idealną dla pary. Jeśli chcesz poczęstować maślankowcem gości, podwój ilość składników i użyj formy o wymiarach 20x30 cm.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666351
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 143
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 699
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5813
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1002
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 271
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666351
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 143
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 699
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5813
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1002
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 271
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ubij całe jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj olej, maślankę i wymieszaj na niskich obrotach miksera do połączenia składników. Następnie dodaj sypkie składniki i wymieszaj ciasto łyżką tak, by uzyskało jednolitą konsystencję.
Przygotuj keksówkę o długości 30 cm. Natłuść ją i oprósz mąką lub bułką tartą. Przelej ciasto do formy. Na wierzchu ułóż owoce, np. śliwki. Jeśli wybierzesz owoce bardzo soczyste, przed wyłożeniem na ciasto oprósz je niewielką ilością mąki ziemniaczanej. Dzięki temu nie puszczą soku.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C na środkowy poziom. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Gdy maślankowiec z owocami wystygnie, posyp go cukrem pudrem.