Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazaniec kawowy to proste ciasto ucierane, które oczywiście smakuje najlepiej z filiżanką kawy. Kawowy aromat czyni je gratką dla kawoszy, a jednocześnie nie jest tak intensywny, by ciasta nie skosztowali z przyjemnością ci, którzy za małą czarną nie przepadają.
Keksówka 20 cm
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11918
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16316
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5216
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11918
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16316
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5216
Składniki
Utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę (mikserem na średnich obrotach).
Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku, a następnie ekstrakt waniliowy.
Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Partiami dodaj do masy produkty sypkie, mieszając ciasto szpatułką – tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj do ciasta śmietanę.
Rozpuść kawę rozpuszczalną w wodzie. Podziel ciasto na dwie części, mniej więcej w proporcji 2:1. Do mniejszej części ciasta wmieszaj kawę i kakao.
Nagrzej piekarnik do 175°C. Natłuść i oprócz bułką tartą keksówkę o długości 20 cm.
Wylej na dno keksówki trochę jasnego ciasta. Następnie za pomocą łyżki nakładaj na przemian porcję ciasta kakaowego i jasnego – do wyczerpania. Lekko przemieszaj ciasto (nie mieszaj dokładnie) patyczkiem do szaszłyków, by uzyskać marmurkowy efekt.
Wstaw keksówkę do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 50–55 minut – do suchego patyczka.
Upieczone ciasto pozostaw w formie na 15 minut, a następnie wyjmij je i umieść na kratce. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.