Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek to pyszne ciasto kojarzone z Wielkanocą, a ile domów, tyle wersji jego wykonania. Przygotowaliśmy przepis na spód z dodatkiem miodu, który ma charakterystyczny złoty kolor i jest bardziej miękki od klasycznego kruchego ciasta. Zobacz nasz przepis i zainspiruj się przed świętami.
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 74
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 874
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 153
Rodzaj lekko chrupiącego pieczywa. Idealna na śniadanie, kolację i przegryzk...
Odsłon: 74
Gulasz z kapusty i mięsa mielonego to zupełnie inne wydanie polskiej kuchni....
Odsłon: 874
Krem śmietankowo - serowy to krem bardzo smaczny, prosty w przygotowaniu myśl...
Odsłon: 153
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiej z sodą oczyszczoną i odrobiną soli do miski. Dodaj kakao, cukier puder i cukier waniliowy, a następnie zamieszaj suche składniki. Teraz wlej miód i przełóż masło (powinno być bardzo miękkie). Wyrób gładkie ciasto bez grudek. Podziel na dwie części. Przełóż do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat i podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj tak, aby pasowało do formy. Możesz też odrysować kształt formy na papierze do pieczenia, aby obydwa blaty upiec w tym samym czasie. Uformuj wybrany kształt, a następnie włóż ciasto do nagrzanego piekarnika do 170 stopni Celsjusza na około 13-15 minut. Blaty powinny być złote, ale nie brązowe. Wtedy będą przepieczone i bardzo twarde. Odłóż do wystygnięcia.
Przygotuj krem budyniowy. Najpierw zacznij od przygotowania budyniu według przepisu na opakowaniu. Użyj jednak 100 ml mniej mleka niż zawsze. Uważaj na to, aby budyń się nie przypalił, dlatego cały czas go mieszaj. Odłóż do wystygnięcia.
Po tym czasie utrzyj miękkie masło na biały puch. Dodawaj po łyżce budyniu i dalej ucieraj. Jak będziesz stopniowo dodawać masło, zyskasz gładki krem.
Na wystudzonym spodzie ciasta z miodem równomiernie rozsmaruj konfiturę malinową. Na niej umieść krem budyniowy. Przykryj drugim blatem ciasta. Ten możesz dowolnie udekorować np. lukrem albo bitą śmietaną.