Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek troszkę inaczej... Nie za słodko, owocowo ;)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4224
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 482
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 886
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3790
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 769
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 958
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4224
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 482
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 886
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3790
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 769
Składniki
Kruchy spód: Z podanych składników zagniatam ciasto i wkładam na 15 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję na wielkość blaszki (35x30 cm) i przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę 15-20 minut, aż będzie złote. Spód odstawiam do wystygnięcia. Teraz mogę przygotować warstwę czekoladową.
Warstwa czekoladowa: Śmietankę podgrzewam, ściągam z ognia i do gorącej śmietanki wkruszam czekoladę. Czekam chwilę, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania gęstego kremu. Dodaję masło pokrojone w kosteczkę, czekam chwilę, aż masło się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy, którą odstawiam do wystygnięcia. Zimną masę miksuję na puszysty krem, który wykładam na kruchy spód. Na kremie czekoladowym układam biszkopty. Teraz mogę przygotować warstwę brzoskwiniową.
Warstwa brzoskwiniowa: Brzoskwinie miksuję razem z sokiem na pulpę. Pulpę przekładam do garnuszka i podgrzewam, aż będzie gorąca. Mąkę ziemniaczaną mieszam z zimną wodą, dodaję 2 łyżki gorącej pulpy, dokładnie mieszam i wlewam do pozostałej pulpy, cały czas mieszając na ogniu, aż utworzy się kisiel. Masę brzoskwiniową odstawiam do przestygnięcia. Chłodną masę wykładam na biszkopty, wyrównuję i odstawiam do zastygnięcia. Górę dowolnie ozdabiam. Mazurek czekoladowo-brzoskwiniowy gotowy. Smacznego :)