Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe ciasto Wielkanocne. kolorowe i wiosenne. Lekkie, bo bez tłustych kremów. w sam raz na deser po świątecznym przejedzeniu.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1179
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 142
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 458
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 70
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1179
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 142
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 458
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 70
Składniki
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno posiekać.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier puder, migdały, skórkę z cytryny i mąkę. Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do reszty składników wraz z surowym żółtkiem i szczyptą soli. Energicznie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię przezroczystą i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Po schłodzeniu od ciasta odciąć 1/3 porcji. Resztę rozwałkować na placek o 2 cm grubości, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką blachy. Odciętą porcję rozwałkować na paski długości i szerokości brzegów blachy. Wylepić nimi brzegi formy. Mazurek posmarować roztrzepanym białkiem i piec w temp. 180oC na złoty kolor.
Spód mazurka posmarować podgrzaną i przetartą konfiturą. Na niej ułożyć dowolne owoce. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach soku jabłkowego lub winogronowego. Odstawić do spęcznienia. Resztę soku zagotować z cukrem, rozpuścić w nim żelatynę. Kiedy galaretka zacznie tążeć, posmarować nią owoce. Odstawić do zastygniącia.