Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe ciasto Wielkanocne. kolorowe i wiosenne. Lekkie, bo bez tłustych kremów. w sam raz na deser po świątecznym przejedzeniu.
Bowl to pożywne, zdrowe i lekkie danie, które możemy przygotować z naszych ul...
Odsłon: 64
Przepisów na placki z cukinii jest milion… ten wyróżnia się tym, że jest na j...
Odsłon: 98
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 7200
Bowl to pożywne, zdrowe i lekkie danie, które możemy przygotować z naszych ul...
Odsłon: 64
Przepisów na placki z cukinii jest milion… ten wyróżnia się tym, że jest na j...
Odsłon: 98
Szybka i smaczna przekąska idealna na imprezę i niespodziewanych gości.
Odsłon: 7200
Składniki
Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno posiekać.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać cukier puder, migdały, skórkę z cytryny i mąkę. Ugotowane żółtka przetrzeć przez sitko i dodać do reszty składników wraz z surowym żółtkiem i szczyptą soli. Energicznie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię przezroczystą i wstawić do lodówki przynajmniej na 30 minut.
Po schłodzeniu od ciasta odciąć 1/3 porcji. Resztę rozwałkować na placek o 2 cm grubości, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką blachy. Odciętą porcję rozwałkować na paski długości i szerokości brzegów blachy. Wylepić nimi brzegi formy. Mazurek posmarować roztrzepanym białkiem i piec w temp. 180oC na złoty kolor.
Spód mazurka posmarować podgrzaną i przetartą konfiturą. Na niej ułożyć dowolne owoce. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach soku jabłkowego lub winogronowego. Odstawić do spęcznienia. Resztę soku zagotować z cukrem, rozpuścić w nim żelatynę. Kiedy galaretka zacznie tążeć, posmarować nią owoce. Odstawić do zastygniącia.