Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek na kruchym cieście przełożony konfiturą morelową oraz obłożony marcepanem.
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666325
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 124
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 643
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5787
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 995
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666325
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 124
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 643
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5787
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 995
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Ciasto: Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C. Obłożenie: Na przestudzone ciasto wykładamy konfiturę morelową. Marcepan wałkujemy tak by pokrył całe ciasto. Marcepanem obkładamy ciasto. Dekorujemy według uznania. Ja pomalowałam marcepan złotym barwnikiem, brzeg ozdobiłam złotymi perełkami, a na środku ułożyłam napis Alleluja z kolorowych perełek.