Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek na kruchym cieście przełożony konfiturą morelową oraz obłożony marcepanem.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1316
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24960
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 113
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1316
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24960
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 113
Składniki
Ciasto: Masło ścieramy na tarce. Masło, mąkę, starte na drobnej tarce ugotowane żółtka oraz surowe żółtka szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Ciasto wałkujemy, brzegi odcinamy radełkiem tak by powstał kwadrat lub prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy białkiem. Z resztek ciasta robimy rant ciasta. Środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto pieczemy na złoty kolor w 180-190 stopniach C. Obłożenie: Na przestudzone ciasto wykładamy konfiturę morelową. Marcepan wałkujemy tak by pokrył całe ciasto. Marcepanem obkładamy ciasto. Dekorujemy według uznania. Ja pomalowałam marcepan złotym barwnikiem, brzeg ozdobiłam złotymi perełkami, a na środku ułożyłam napis Alleluja z kolorowych perełek.