Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek marcepanowy na kruchym spodzie jest kwintesencją słodkości Wielkanocy. Dodaj do niego kolorowe dekoracje, a będzie pięknie się prezentować na uroczystym stole.
Wymiary: forma 24 × 24 cm.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 45
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5657
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 96
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 560
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 45
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5657
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 96
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 560
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Zimne masło pokrój w kostkę i przełóż do mąki. Wsyp też cukier i dodaj żółtka. Całość szybko i energicznie zagnieć. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, przykryj folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę o wielkości ok. 24 × 24 cm wysmaruj masłem. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy, zostawiając odrobinę ciasta do wykonania dekoracji. Zrób z niego malutkie kulki albo warkocze. Wyłóż wzdłuż krawędzi.
Spód nakłuj widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20 minut aż zrobi się lekko rumiany. Wyciągnij i poczekaj aż ostygnie.
Na spód wyłóż równomiernie dżem, a na nim masę marcepanową. Śmietankę mocno schłodzoną wraz z cukrem pudrem ubij na sztywno. Wyłóż ją na bokach, aby kolorowa posypka lepiej się trzymała. Pozostałych dekoracji użyj według uznania.