Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek marcepanowy na kruchym spodzie jest kwintesencją słodkości Wielkanocy. Dodaj do niego kolorowe dekoracje, a będzie pięknie się prezentować na uroczystym stole.
Wymiary: forma 24 × 24 cm.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2180
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 146
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 253
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2180
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 146
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 253
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Zimne masło pokrój w kostkę i przełóż do mąki. Wsyp też cukier i dodaj żółtka. Całość szybko i energicznie zagnieć. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, przykryj folią i włóż do lodówki na 30 minut.
Formę o wielkości ok. 24 × 24 cm wysmaruj masłem. Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj. Przełóż do formy, zostawiając odrobinę ciasta do wykonania dekoracji. Zrób z niego malutkie kulki albo warkocze. Wyłóż wzdłuż krawędzi.
Spód nakłuj widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20 minut aż zrobi się lekko rumiany. Wyciągnij i poczekaj aż ostygnie.
Na spód wyłóż równomiernie dżem, a na nim masę marcepanową. Śmietankę mocno schłodzoną wraz z cukrem pudrem ubij na sztywno. Wyłóż ją na bokach, aby kolorowa posypka lepiej się trzymała. Pozostałych dekoracji użyj według uznania.