Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Dalej szły słodkie mazurki, jak kwadratowe kobierczyki, przybrane w lukier, mak kolorowy i agrest smażony." Ze wspomnień Zygmunta Glogera.
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 659
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 33
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2089
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 181
Oponki dubajskie to deser, który zainspirowała popularność czekolady dubajski...
Odsłon: 659
Sernik cytrynowy to deser o wyjątkowo delikatnej konsystencji i orzeźwiającym...
Odsłon: 33
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 2089
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 181
Składniki
Przygotowujemy składniki do sporządzenia zielonego biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. W przesiewaczu umieszczamy mąkę pszenną, skrobię i proszek do pieczenia. Do białek oddzielonych od żółtek, dodajemy cream of tartar, szczyptę soli ubijamy pianę zaczynając na wolnych obrotach. Następnie zwiększamy obroty i stopniowo wsypujemy cukier. Miksujemy do uzyskania sztywnej piany, następnie ciągle miksując dodajemy po jednym z 2 żółtek. Teraz przesiewamy mąkę pszenną ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Łopatką dokładnie mieszamy. Wlewamy matchę wymieszaną z olejem i mlekiem, oraz dodajemy aromat. Mieszamy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w rancie- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY. Biszkopt pieczemy około 20 - minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzamy patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone. Biszkopt studzimy w rancie na kratce kuchennej. Zimny biszkopt wyjmujemy z rantu. Ptasie mleczko: Z pomarańczy wyciskamy sok, przecedzamy przez sitko i odmierzamy 180 ml dodajemy sok cytrynowy, mieszamy. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie minimum 7 minut. Masło o temperaturze pokojowej miksujemy do zbielenia. Ciągle miksując stopniowo dodajemy skondensowane mleko. Miksujemy do uzyskania gładkiego puszystego kremu. Z cukru i soku pomarańczowego gotujemy syrop. Cały czas pilnujemy gotującego się syropu, żeby nie wykipiał. Syrop gotujemy do temperatury 120°C. W czasie gotowania syropu w dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijamy na sztywno białka z solą i cream of tartar. Do ubitych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorący syrop. Po wylaniu całego syropu miksujemy 30 sekund. Wyłączamy robot i odkładamy 10łyżek białego( gorącego kremu). Ponownie włączamy robot na szybkie obroty i miksując dodajemy osączoną z wody żelatynę. Miksujemy 1 minutę, aby żelatyna połączyła się z bezą. Następnie ciągle miksując dodajemy po łyżce kremu maślanego . Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Mazurek składamy w rancie. Zielony biszkopt umieszczamy w rancie, wylewamy ptasie mleczko i wyrównujemy powierzchnię. Mazurek owijamy folią spożywczą i odstawiamy do zastygnięcia w chłodne miejsce ( na około 2 godziny).Schłodzony mazurek wyjmujemy z rantu. Na białym ptasim mleczku pędzelkiem, zielonym i żółtym barwnikiem rozcieńczonym w alkoholu malujemy tło. 4 łyżki kremu barwimy na zielono i tylką do róż bezpośrednio na cieście wykonujemy długie liście, okrągłą tylką wykonujemy bazę pod kwiaty i tylką 133 trawkę.
Łyżkę kremu barwimy na różowo, 2 łyżki na niebiesko, łyżkę na fioletowo, łyżkę na różowo i resztę na żółto. Tylką chryzantema wykonujemy fioletowe i różowe kwiatki, a tylką mała gwiazdka drobne kwiatuszki.
Smacznego.