Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować pyszny mazurek karmelowo-kakaowy? Poznaj sprawdzony przepis na idealny kruchy spód, który można wykorzystać również do przygotowania tart słonych i słodkich. Zobacz również, jak zrobić perfekcyjny karmel. Przepis pochodzi z 477. odcinka programu „Ewa Gotuje".
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 102
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 102
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 45
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posolić i wysiekać. Posłodzić, zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko. Dolać 2 łyżki lodowatej wody. Posiekać nożem. Wyrobić. Włożyć do zamykanego pojemnika i na 20 minut wstawić do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wykleić nim spód i boki formy na tartę. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć – kulkami ceramicznymi lub fasolą.
Piec przez 15 minut w temp. 180 st. C. Po tym czasie usunąć papier i piec jeszcze przez 15-20 minut.
Cukier trzcinowy roztopić na patelni. Do gorącego karmelu wlać śmietankę. Dodać sól i masło. Wymieszać. Wsypać kakao i wymieszać miotełką.
Masę wylać na upieczony i wystudzony spód. Odstawić, żeby zastygła.
Udekorować prażonym kokosem, blanszowanymi migdałami, żurawiną i skórką pomarańczową (brzeg można ozdobić kokosem, z żurawiny i migdałów zrobić kwiatki).