Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek z Kajmakiem Tradycyjny Polaki Smak! Pyszny Mazurek, który co roku króluje na moim stole Wielkanocnym!
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 935
Polecam.
Odsłon: 667
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 39
...na powitanie lata. Polecam.
Odsłon: 935
Polecam.
Odsłon: 667
To co najlepszego w lipcu.
Odsłon: 39
Składniki
Zaczynamy od ciasta kruchego. Mąkę, cukier puder, żółtka, masło zagniatamy na jednolitą masę. Gdy ciasto jest gotowe, zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na ok.1 godziny w lodówce.
Następnie ciasto rozwałkować, i za pomocą szablonu lub owalnego naczynia wykrawamy Mazurek o wielkości 35 cm / 22 cm. Z resztki ciasta za pomocą foremki wykrawamy 2 zajączki , które posłużą nam do dekoracji, oraz formujemy rant do Mazurka. Mazurka nakłuwamy widelcem i razem z Zajączkami wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni góra/dół. W rozgrzanym piekarnkiu pieczemy ok.18 minut na jasno złoty kolor.
Wystudzony Mazurek smarujemy dżemem porzeczkowym. Nastepnie smarujemy kajmakiem. Mazurek dekorujemy bakaliami wedle uznania. Wszystko , krok po kroku jest pokazane na filmiku, zapraszam.