Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazurek z Kajmakiem Tradycyjny Polaki Smak! Pyszny Mazurek, który co roku króluje na moim stole Wielkanocnym!
Składniki
Zaczynamy od ciasta kruchego. Mąkę, cukier puder, żółtka, masło zagniatamy na jednolitą masę. Gdy ciasto jest gotowe, zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na ok.1 godziny w lodówce.
Następnie ciasto rozwałkować, i za pomocą szablonu lub owalnego naczynia wykrawamy Mazurek o wielkości 35 cm / 22 cm. Z resztki ciasta za pomocą foremki wykrawamy 2 zajączki , które posłużą nam do dekoracji, oraz formujemy rant do Mazurka. Mazurka nakłuwamy widelcem i razem z Zajączkami wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni góra/dół. W rozgrzanym piekarnkiu pieczemy ok.18 minut na jasno złoty kolor.
Wystudzony Mazurek smarujemy dżemem porzeczkowym. Nastepnie smarujemy kajmakiem. Mazurek dekorujemy bakaliami wedle uznania. Wszystko , krok po kroku jest pokazane na filmiku, zapraszam.