Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bardzo kruche, z mąką migdałową i żółtkami ugotowanymi na twardo. Lekko kwaśny dżem z czarnej porzeczki, orzeszki ziemne prażone, krojone i słodki kogel mogel. Skromny mazurek, ale bardzo smaczny.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5847
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 445
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5847
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 445
Składniki
Do miseczki przesiać mąkę pszenną wymieszaną z mąką migdałową. Wkroić małe kawałki masła. Posiekać z mąką. Dodać cukier puder, żółtka przetarte przez sitko i jajko. Zagnieść ciasto. Schłodzić 20 min. Rozwałkować ciasto. Foremkę 30 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia Wyłożyć ciastem dno foremki. Pozostałe ciasto wykorzystać do zrobienia ramki i ozdób. Ładnie wygląda wałeczek. Można wykroić foremką małe ciastka. Ciasto w foremce z ramką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 min. Utrzeć żółtka z drobnym cukrem, zrobić kogel mogel. Pod koniec ucierania dodać sok z cytryny. Placek wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić i posmarować dżemem porzeczkowym, posypać orzeszkami ziemnymi. Polać koglem moglem. Na wierzchu ułożyć ozdoby z ciasta i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 min.
Wystudzić, pokroić, zajadać. Smacznego.