Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasteczka w smaku przypominajace nasze polskie pierniczki, nie zawieraja miodu- barwe nadaje im roztopiony cukier i cynamon :)
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 82
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 446
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40512
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 82
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 446
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40512
Składniki
1,5 szklanki cukru wsypac do garnka, roztopic na wolnym ogniu. zmiejszyc plomien gazu i powoli wlewac wode (ja wlalam za szybko i powstal "lizak", tzn cukier stwardnial- nie jest to duzym problemem, po zagotowaniu on sie rozpusci :)), po zagotowaniu dodac pozostaly cukier i smalec. Mase zagotowac, wszystkie skladniki musza sie rozpuscic. Zestawic z gazu, ostudzic.
Do zimnej masy dodac jajko i zoltka. wymieszac trzepaczka. dodawac powoli make wymieszana z soda i cynamon, wyrobic ciasto na gladkie- ma odchodzic od rak i nie byc zbyt twarde.
ciasto rozwalkowac, wykrawac foremka ksztalty, ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. piec w temp 200 stopni ok 10 min, az lekko sie zrumienia (nie za mocno).
ostudzone ciasta smarowac lukrem; bialko ubic na sztywna piane, dodac cukier puder, ubic. ciastka smarowac lukrem, zostawic do wysuszenia (ja przyspieszam ten proces, wladam je do piekarnika nagrzanego do 70 stopni na 3-4 min)