Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapewne każdy z Was zna to ciacho <3 Zapraszam na Metrowca w moim wykonaniu :)
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 497
Granat świetnie komponuje się z sałatami.
Odsłon: 44
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 25
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 497
Granat świetnie komponuje się z sałatami.
Odsłon: 44
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 25
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo na zmianę dodawać wodę i olej. Do masy żółtkowej dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka, delikatnie wmieszać je do masy żółtkowej- uważać aby piana nie padła. Gotowe ciasto podzielić na dwie części do jednej z nich dodać 2 łyżki kakao i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do blaszki typu keksówka- najlepsze z zaokrąglonym dnem. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ciasto piec przez 30 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Ciasto wystudzić. Następnie pokroić je w kromki średnicy minimum 1,5 cm.
Masa: 0,5 szklanki mleka zostawić a resztę przelać do garnuszka, dodać cukier i całość podgrzewać do czasu, aż cukier się rozpuści a mleko zacznie się gotować. W między czasie w pozostawionym mleku rozmieszać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i żółtkami. Następnie rozmieszane mąki dodać do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotować do czasu, aż masa będzie gęsta. Budyń wystudzić. Gdy będzie chłodny utrzeć go z kostką miękkiego masła.
Następnie kromki ciasta smarować kremem i układać je jedna obok drugiej na zmianę tzn jasna ciemna, jasna i tak do skończenia się ciasta. Metrowiec schłodzić w lodówce a następnie oblać czekoladą.
Polewa: Kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzewać prawie do wrzenia. W między czasie połamać na drobne kawałki czekoladę. Dobrze ciepłą kremówka zalać czekoladę i rozmieszać na gładką masę. Smacznego ;)