Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów. Trafiłam przypadkiem podczas szukania dobrego przepisu na cisto grysikowe tzw. czeskie. Taka wersja przypadła mi bardzo :o) Wprowadziłam swoje modyfikacje bo było zbyt słodkie.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 901
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 79
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2135
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4151
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 901
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 79
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2135
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4151
Składniki
Przygotowujemy ciasto: Margarynę rozpuszczamy w rondelku z miodem i cukrem (1/2 szkl.). Zostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy roztrzepane 2 jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą po kolei rozwałkowujemy i pieczemy 6 krążków na złoty kolor. Podane ilości wystarczą na upieczenie 6 krążków w małej tortownicy. Po upieczeniu ciasto będzie dośc twarde, ale zmięknie kiedy przełoży je się kremem i "poleżakuje".
W międzyczasie pieczenia placków można przygotowac krem. Zagotowac mleko z kaszą manną i cukrem. Zmiksowac miękkie masło, dodac jajka i po trochę ostudzoną kaszkę. Na koniec dodac olejek arakowy. Do tortownicy wkładac po kolei upieczone krążki ciasta i przekładac kremem (wychodzi po ok. 5-6 łyżek kremu na jedną warstwę). Ciasto musi (niestety) poleżakowac przez całą noc, inaczej placki nie zwilgotnieją dobrze i ciasto będzie się źle kroiło. Na wierzch można polac ulubioną polewę, roztopioną czekoladę lub poprostu popruszyc cukrem pudrem.