Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny stół bez pierniczków - nie można sobie tego wyobrazić. Czasem można się zagapić i wówczas w ostatniej chwili można upiec te oto pierniczki nadające się do zjedzenia od zaraz. Są miękkie i szybkie w wykonaniu. Robi się je na bazie gotowanych ziemniaków. Po upieczeniu należy je nieco przestudzić, a następnie zdjąć z blachy. Po całkowitym wystygnięciu możemy je dowolnie udekorować. Aby zachowały swą miękkość należy je przechowywać w zamkniętym pojemniku i piec wg przepisu tz nie przepiec ich, bo mogą zbytnio stwardnieć.
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2354
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18111
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2067
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2354
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 18111
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 2067
Składniki
Ugotować ziemniaki i jeszcze gorące dokładnie rozgnieść łyżka do puree, tak aby nie było grudek
W garnku podgrzać miód, wsypać do niego cukier i podgrzewać uważając, aby całość się nie skarmelizowała. Dodać masło i mieszać, aż składniki się połączą. Zdjąć z gazu i przestudzić
W misce połączyć mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę. Dodać rozgniecione ziemniaki, jajko oraz wlać przestudzoną masę miodową. Wyrobić jednolite ciasto. Gdyby kleiło się do ręki nie dosypywać mąki, tylko nieco oprószyć mąką ręce, deskę i kawałki ciasta, które będziemy wałkować
Ciasto rozwałkowywać na grubość ok 5-6 mm i foremkami wykrawać pierniczki
Wycięte pierniczki układać w pewnych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec je ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 160 stopni w funkcji termoobiegu
Po wystudzeniu dowolnie udekorować