Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny stół bez pierniczków - nie można sobie tego wyobrazić. Czasem można się zagapić i wówczas w ostatniej chwili można upiec te oto pierniczki nadające się do zjedzenia od zaraz. Są miękkie i szybkie w wykonaniu. Robi się je na bazie gotowanych ziemniaków. Po upieczeniu należy je nieco przestudzić, a następnie zdjąć z blachy. Po całkowitym wystygnięciu możemy je dowolnie udekorować. Aby zachowały swą miękkość należy je przechowywać w zamkniętym pojemniku i piec wg przepisu tz nie przepiec ich, bo mogą zbytnio stwardnieć.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1355
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1822
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 308
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 618
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1355
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1822
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 308
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 618
Składniki
Ugotować ziemniaki i jeszcze gorące dokładnie rozgnieść łyżka do puree, tak aby nie było grudek
W garnku podgrzać miód, wsypać do niego cukier i podgrzewać uważając, aby całość się nie skarmelizowała. Dodać masło i mieszać, aż składniki się połączą. Zdjąć z gazu i przestudzić
W misce połączyć mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę. Dodać rozgniecione ziemniaki, jajko oraz wlać przestudzoną masę miodową. Wyrobić jednolite ciasto. Gdyby kleiło się do ręki nie dosypywać mąki, tylko nieco oprószyć mąką ręce, deskę i kawałki ciasta, które będziemy wałkować
Ciasto rozwałkowywać na grubość ok 5-6 mm i foremkami wykrawać pierniczki
Wycięte pierniczki układać w pewnych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec je ok 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 160 stopni w funkcji termoobiegu
Po wystudzeniu dowolnie udekorować