Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mięso w liściach czerwonej kapusty"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14083
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 58
Szybka i smaczna
Odsłon: 14083
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 58
Składniki
100 min • Porcja 160 kcal • Koszt porcji 1,80 zł • Przepis na 9-10 porcji.
Z kapusty usuwam brzydkie wierzchnie liście (zachowuję je). Wycinam głąb. Kapustę wkładam do wrzątku z octem i gotuję 10 min. Zdejmuję z kapusty 9-10 liści, resztę zostawiam na sałatkę. Odmierzam 1 l wody po kapuście na sos, z tego odlewam 1/2 szkl. do rozrobienia mąki do sosu. Odstawiam do ostygnięcia.
Farsz: cebulę z boczkiem podsmażam na rumiano na odrobinie oleju. Mieszam z mięsem mielonym i resztą składników, przyprawiam solą i pieprzem.
Z liści kapusty ścinam nożem grube nerwy, na środek każdego liścia kładę farsz i formuję gołąbki.
Sos: na dno szerokiego garnka kładę odłożone wcześniej liście kapusty. Wlewam wodę z gotowania kapusty, dodaję starte jabłko i sok z cytryny. Wkładam gołąbki. Gotuję je 50-60 min na małym ogniu pod przykryciem. Wykładam na półmisek. Wyjmuję liście z garnka. Mieszam mąkę z odlaną 1/2 szkl. wody po kapuście, łączę z wywarem po gołąbkach, zagotowuję (sos można bardziej zagęścić mąką). Ewentualnie doprawiam solą, sokiem z cytryny, odrobiną cukru. Do sosu wkładam gołąbki. Podaję je z ziemniakami.Źródło: Kobieta i życie