Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste ciasto. Na kruchym cieście, z owocami, w budyniowej masie.
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2717
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 422
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2269
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 2717
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 422
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2269
Składniki
Przesianą mąkę wymieszałem z proszkiem do pieczenia, wkroiłem masło, wbiłem jajko i 3 żółtka. Wsypałem cukier Z podanych składników zagniotłem ciasto, podzieliłem na dwie części i schowałem na pół godziny do lodówki.
Po 30 minutach połowę ciasta wyłożyłem na blaszkę, ponakłuwałem widelcem i podpiekłem 20 minut w 180 stopniach.
Jabłka obrałem, wykroiłem gniazda nasienne i pokroiłem na ósemki. Budynie rozpuściłem w szklance mleka i dodałem 4 łyżki cukru. Pozostałe dwie szklanki mleka zagotowałem z garstką rodzynek i wlałem rozrobiony budyń. Gotowałem mieszając aż do zgęstnienia. Budyń należy gotować tuż przed wylaniem na ciasto. Tylko w gorący można w łatwy sposób równomiernie rozprowadzić.
Na podpieczone ciasto ułożyłem pokrojone jabłka i zalałem je masą budyniową. Budyń przykryłem drugą połową ciasta. Piekłem około 45 minut w 180 stopniach.
Przemycamy zdrowie: Do tego ciasta można dodać otręby, kurkumę, płatki owsiane, siemię lniane, kurkumę.
Białka można zamrozić i wykorzystać do: https://smaker.pl/ksiazka-kucharska-bialka,1996074.html