Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na moje ulubione, wilgotne i mocno czekoladowe ciasto w miętowym wydaniu. Zrobiłam mały eksperyment, który z pewnością na stałe zapisze się w moje słodkie menu. Dodatek świeżej mięty do klasycznego brownie nadaje ciastu delikatnej świeżości i niesamowitego smaku. Mięta nie jest mocno wyczuwalna i nie dominuje smaku całości. Prym wciąż wiedzie czekolada, ale w połączeniu ze świeżymi listkami miętowymi smakuje niesamowicie. Gorąco polecam :D
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 267
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4994
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4850
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44925
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 546
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 267
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4994
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4850
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44925
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 546
Składniki
Czekoladę oraz masło dzielimy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowej miseczki. Oba składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze). Do jeszcze ciepłej masy dodajemy drobno posiekane listki świeżej mięty. Masę studzimy.
Jajka miksujemy z cukrem dla dobrego połączenia, a następnie dolewamy ostudzoną masę czekoladową oraz dosypujemy przesianą mąkę. Masę miksujemy dość dokładnie, tak aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Na sam koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na około 20 minut (pieczenie klasyczne góra - dół).
Idealne brownie to takie, które ma wilgotny, delikatnie gliniasty, a zarazem puszysty środek oraz kruchą skórkę, która łamie się podczas krojenia. Wersja miętowa dostarczy naszym kubkom smakowym odrobiny świeżości. Będzie słodko, czekoladowo, ale dość intrygująco :)
Lubię od czasu do czasu zjeść coś tak dobrego. Ciasto jest kaloryczne, ale mały kawałeczek jeszcze nikomu nie zaszkodził i ta czekolada... :D Gorąco je polecam, ponieważ smakowało wszystkim tym, którzy zostali nim poczęstowani ;) I to mnie cieszy najbardziej! :) Życzę smacznego! :)