Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i efektowne ciasto, które uda się każdemu. Nie wymaga pieczenia, dlatego jego przygotowanie z pewnością nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. Zobaczcie, jakie to proste!
blaszka 23 x 33 cm
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 122
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1819
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14463
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19546
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 122
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1819
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14463
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19546
Składniki
Zaczynamy od zrobienia masy budyniowej. Trzy szklanki mleka przelewamy do garnka, dodajemy cukier i masło. Całość zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozpuszczamy: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz budyń śmietankowy. Składniki łączymy ze sobą pry użyciu łyżki. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji (bez grudek). Do gotowej mieszanki dodajemy jajko. Ponownie mieszamy składniki i przelewamy je cienkim strumieniem do gorącego mleka. Wszystko razem mieszamy (masa powinna zgęstnieć). Następnie odstawiamy masę budyniową do wystudzenia.
Blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Na spód układamy warstwę krakersów (jeden obok drugiego, tak aby nie pozostawiać żadnych przerw).
Na warstwie krakersów rozprowadzamy równomiernie masę krówkową. Przykrywamy ją drugą warstwą krakersów. Następie wykładamy przestudzoną masę budyniową i ponownie rozkładamy krakersy na górnej warstwie.
Zabieramy się za zrobienie bitej śmietany. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl ciepłej wody. Schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie przestudzoną żelatynę.
Bitą śmietanę wykładamy na górę ciasta. Równomiernie rozprowadzamy ją po całej powierzchni blaszki. Ciasto dekorujemy płatkami migdałowymi.