Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Milionerka budzi respekt, ale tak naprawdę to jedno z prostszych ciast do wykonania w domu! Goście zawsze się nim zajadają i dopytują, w której cukierni je kupiłam.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1238
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 502
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1330
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1238
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 502
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1330
Składniki
Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki, rozwiń i nakłuj widelcem. Włóż do formy, która odpowiada wymiarom blatu ciasta. Podpiecz przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wyciągnij i odstaw.
Zrób teraz krem. W szklance mleka wymieszaj skrobię ziemniaczaną z mąką. Żółtka ubij z połową cukru, a następnie dodaj je do przygotowanej mieszanki mleka. W rondelku zagotuj 500 ml mleka z pozostałym cukrem. W trakcie wydrąż z laski wanilii ziarenka i dodaj je do garnka. Kiedy mleko zrobi się gorące, dodaj masło. Podgrzewaj tak długo aż składniki się połączą. Zdejmij rondelek z ognia i wlewaj cienkim strumieniem przygotowaną masę mleczno-jajeczną. Cały czas mieszaj energicznie, aby nie było grudek. Ponownie umieść krem na małym ogniu i mieszając, podgrzewaj aż zgęstnieje. Odstaw. Kiedy delikatnie przestygnie, wylej go na podpieczony spód.
Ubij śmietankę kremówkę (mocno schłodzoną) z cukrem pudrem. Wyrównaj ją na ostudzony krem budyniowy. Przykryj je herbatnikami i oprósz cukrem pudrem.