Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ptysie przygotowałam na spotkanie rodzinne. Zrobiłam je nie za duże aby były podzielne. Ptysie wyszły bardzo pyszne , śmietana połączona z serkiem mascarpone to dla moich wnuków najlepsze nadzienie które uwielbiają. Wnuki ucieszone i bardzo zadowolone, a ptysie znikły w mgnieniu oka. Polecam jako deser na świąteczny stół.
garnek, trzepaczka do ubijania lub mikser, woreczek cukierniczy , końcówka ozdobna,
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4841
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 104
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 138
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4841
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 104
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 138
Składniki
Wodę przelewamy do garnka dodajemy szczyptę soli , masło i gotujemy. Do gotującej się wody z masłem przesiewamy przez sitko mąkę i energicznie mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita. Ciasto jest gotowe, gdy ma lekko szklisty wygląd i odchodzi od ścianek. Garnek z ciastem zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Następnie wbijamy kolejno po jajku, dokładnie miksujemy , pamiętając o tym że kolejne jajko wbijamy dopiero gdy poprzednie jest całkowicie wmieszane w masę. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego lub do szprycy z dekoracyjną końcówką. Następnie wyciskamy porcje ciasta wielkości ciut większej od orzecha włoskiego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowana tłuszczem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy około 15 -20 minut. Krem śmietankowo serowy ; Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywną masę z cukrem pudrem, następnie łączymy z serkiem mascarpone. Ptysie po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół, napełniamy bitą śmietaną i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. Rada; Jeżeli zostanie nam ciasta możemy je wykorzystać i upiec domowy groszek ptysiowy który będzie idealnym dodatkiem do zup - krem. Ptysie możemy napełniać różnymi innymi , ulubionymi kremami np. kremem budyniowym z mascarpone .
Zagotowanie wody z masłem .
Energicznie mieszamy do połączenia składników.
Ciasto połączone z jajkami.
Wyciskamy porcje ciasta w wielkości ciut większej od orzecha włoskiego.
Ptysie po upieczeniu.