Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-07-2021
Mini serniczki na zimno na bazie serków homogenizowanych z musem truskawkowym to idealny, lekki i pyszny deser na upalane dni. Delikatny sernik, truskawki i spód z owsianych ciasteczek tworzą niezwykle smaczne połączenie.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 443
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 559
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 443
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 559
Składniki
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka owsiane kruszymy i łączymy z olejem kokosowym. Powstałą masą ściśle wykładamy spody małych pucharków lub szklanek.
Ostudzoną galaretkę łączymy z waniliowymi serkami homogenizowanymi*, a powstałą masę (na tym etapie będzie dość rzadka) wylewamy na ciasteczkowe spody w szklankach, a następnie wstawiamy je do lodówki do stężenia. * Jeśli chcemy bardziej odchudzić nasze serniczki to użyjmy naturalnych serków homogenizowanych i dosłodźmy je ksylitolem lub całkowicie bezkalorycznym erytrytolem.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 40 ml gorącej wody i studzimy. Truskawki miksujemy, dodajemy ksylitol oraz ostudzoną żelatynę, a powstały mus wylewamy na stężałą masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy mus truskawkowy odpowiednio stężeje, dekorujemy serniczki kawałkami świeżych truskawek oraz listkami mięty.