Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-07-2021
Mini serniczki na zimno na bazie serków homogenizowanych z musem truskawkowym to idealny, lekki i pyszny deser na upalane dni. Delikatny sernik, truskawki i spód z owsianych ciasteczek tworzą niezwykle smaczne połączenie.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 970
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 819
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12564
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 970
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 819
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12564
Składniki
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka owsiane kruszymy i łączymy z olejem kokosowym. Powstałą masą ściśle wykładamy spody małych pucharków lub szklanek.
Ostudzoną galaretkę łączymy z waniliowymi serkami homogenizowanymi*, a powstałą masę (na tym etapie będzie dość rzadka) wylewamy na ciasteczkowe spody w szklankach, a następnie wstawiamy je do lodówki do stężenia. * Jeśli chcemy bardziej odchudzić nasze serniczki to użyjmy naturalnych serków homogenizowanych i dosłodźmy je ksylitolem lub całkowicie bezkalorycznym erytrytolem.
Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 40 ml gorącej wody i studzimy. Truskawki miksujemy, dodajemy ksylitol oraz ostudzoną żelatynę, a powstały mus wylewamy na stężałą masę serową i ponownie wstawiamy do lodówki. Gdy mus truskawkowy odpowiednio stężeje, dekorujemy serniczki kawałkami świeżych truskawek oraz listkami mięty.