Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 930
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2145
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4162
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 930
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2145
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4162
Składniki
Masło rozpuścić, wystudzić- dodać cukier, jaja i pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 10 min przykrywając ściereczka.
Następnie rozwałkować ciasto na 2-3 mm grubości placek i wykrajać formy; można to zrobić przy użyciu szklanki i kieliszka bądź foremek w zależności jakie się chce uzyskać kształty. Pieczemy na złoto w dobrze rozgrzanym piekarniku, tak aby ciasteczka były od spodu zarumienione, a z wierzchu prawie białe.
Po upieczeniu pierwszej partii będziemy mieć rozeznanie czy grubość i kształt są ok. Następnie układamy ciasteczka parami- spod plus wierzch z dziurka i przekładamy cienko smarując dżemem, delikatnie dociskamy, żeby mieć pewność ze się trzymają. Posypujemy cukrem pudrem.