Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Minimazurki z bardzo kruchego ciasta z nadzieniem z lekko kwaśnej masy żurawinowo-jabłkowej oraz słodkiej masy krówkowej. Całość udekorowana suszoną żurawiną i płatkami migdałowymi.
Składniki
Spody z ciasta kruchego: Do przesianej mąki dodajemy kawałki schłodzonego masła, cukier puder, surowe żółtka i śmietanę. Zagniatamy szybko ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce około 1 godziny.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy, posypując stolnicę mąką, żeby ciasto się nie lepiło. Małe foremki na tartaletki (używałam o średnicy 6,5 cm) smarujemy masłem. Z ciasta wykrawamy krążki, większe od średnicy foremek i wylepiamy nim foremki, tak, żeby ciasto wychodziło poza brzegi foremek. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Upieczone spody pozostawiamy przez kilka minut w foremkach, a następnie upieczone ciasto delikatnie z nich wyjmujemy. Foremki ponownie smarujemy masłem i wylepiamy kolejnymi krążkami ciasta. Upieczone spody pozostawiamy najlepiej na kratce do ostudzenia.
Nadzienie żurawinowo-jabłkowe: Suszoną żurawinę oraz obrane, pokrojone w kostkę jabłko przekładamy do małego garnka i zalewamy 1/4 szklanki wody. Owoce gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając przez około 15 minut. Miękkie owoce miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do ostudzenia.
Dno minimazurków smarujemy cienko ostudzoną masą owocową, na nią wylewamy kajmak (masę krówkową). Minimazurki dekorujemy suszoną żurawiną oraz płatkami migdałowymi. Smacznego!