Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjne ciasto z makiem, wilgotne i aromatyczne.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 717
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 408
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3547
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 717
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 408
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3547
Składniki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z masłem, dodać żółtko, miód, śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny. Następnie rozwałkować i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce 25/25 cm.
Gotową masę makową wymieszać ze skórką pomarańczową i połową orzechów, wyłożyć na ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 45-50 minut.
Galaretkę razem z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Brzoskwinie razem z syropem zmiksować, połączyć z galaretką, przestudzić. Lekko tężejący mus wyłożyć na zimne, upieczone ciasto z makiem, odłożyć do lodówki. Pozostałe posiekane orzechy delikatnie zrumienić na suchej patelni, ostudzić, posypać ciasto.
Ciasto pokroić gdy mus dokładnie stężeje.