Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ,rozpływające się w ustach ciasto miodowe z masą kajmakową i orzechami. Najlepiej upiec je tydzień wcześniej ,aby smaki się połączyły a blaty skruszały .
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Odsłon: 289
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
Odsłon: 50
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 516
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 76014
Puszyste, smaczne pączki na każdą okazję w ciągu całego roku.
Odsłon: 289
Pyszna, sycąca lasagne, w której znajdziemy mielone mięso wieprzowo-wołowe, s...
Odsłon: 50
W takim wydaniu wątróbka zasmakuje nawet tym, którzy za nią nie przepadają. P...
Odsłon: 516
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki to klasyczny sposób na przygotowanie sło...
Odsłon: 76014
Składniki
Masa kajmakowa: 1 puszka 530 g mleka zagęszczonego słodzonego Zamkniętą puszkę gotujemy w garnku z wodą na małym ogniu przez 2,5 godzimy .Puszka musi być przez cały czas całkowicie zanurzona w wodzie. Puszkę ostrożnie wyjąć ,ostudzić i przełożyć do miski. 1 budyń śmietankowy ugotować w 1 szklance mleka . Ostudzić .Następnie mikserem ubijać masę kajmakową i dodawać do niej po jednej łyżce budyniu ,aż do wykorzystania całego . Orzechy włoskie do dekoracji .
Ciasto: Miód rozpuścić w garnku z cukrem ,wymieszać .Do gorącej masy dodać rum i masło i wymieszać .Na koniec dodać sodę i przestudzić masę.Do dużej miski wsypać mąkę ,dodać przestudzoną masę i wymieszać .Dodać jajka i połączyć całość na jednolitą masę. Przełożyć na stolnicę posypaną mąką ,podzielić na 4 równe części . Piekarnik nagrzać do 180 stopni .Wszystkie kawałki rozwałkować na kwadraty i piec po jednym około 5 ,6 minut do zrumienienia. Można też ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki ,która jest w piekarniku i upiec dwa oddzielne placki ,potem podzielić je na pół i będziemy mieć cztery blaty. Przestudzone blaty smarujemy masą kajmakową ,na wierzch posypujemy orzechami .Ciasto przechowujemy w zimnym miejscu szczelnie zawinięte folią aluminiową na 2 dni ,następnie przestawiamy w tem.pokojowej.