Pyszne ciasto, chociaż trochę pracochłonne :) Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym! :)
Miodownik
Składniki
- CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- Pół kostki margaryny(125g)
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyczeczka sody
- MASA::
- pół litra mleka
- 7 i pół łyżki kaszy manny
- Margaryna(250g)
- 2 żółtka
- szklanka cukru pudru
- olejek migdałowy
- kwasek cytrynowy
Składniki
- CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- Pół kostki margaryny(125g)
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyczeczka sody
- MASA::
- pół litra mleka
- 7 i pół łyżki kaszy manny
- Margaryna(250g)
- 2 żółtka
- szklanka cukru pudru
- olejek migdałowy
- kwasek cytrynowy

Etapy przygotowania
Przygotowujemy ciasto: Siekamy mąkę z margaryną, łączymy z resztą składników i dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy i kładziemy(osobno), po kolei na wysmarowaną margaryną blachę. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C, około 10-13 minut.
Przygotowujemy masę: gotujemy kaszę mannę w mleku a następnie studzimy. Margarynę rozgniatamy pałką, stopniowo dodając do niej cukier i żółtka, a następnie wystudzoną kaszę mannę. Wszystko ucieramy dokładnie pałką na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodajemy do smaku parę kropel olejku migdałowego oraz kwasek cytrynowy(rozcieńczony z wodą). Dokładnie mieszamy.
Przekładamy przygotowane placki masą, a górę ciasta posypujemy cukrem pudrem. Można też polać ciasto lukrem, ale dużo lepiej smakuje z cukrem pudrem.
Ciasto wkładamy do lodówki, by wszystko dobrze się "przegryzło", a ciasto nasiąkło masą. Najlepiej smakuje odleżany, około dzień, dwa po przygotowaniu. Smacznego! :)
Przepis w Waszym wykonaniu (40)


Komentarze do przepisu (36)
Ostatnio komentowane przepisy
Ostatnio komentowane przepisy



Składniki
- CIASTO:
- 3 szklanki mąki
- Pół kostki margaryny(125g)
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 2 całe jajka
- 1 żółtko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- Łyczeczka sody
- MASA::
- pół litra mleka
- 7 i pół łyżki kaszy manny
- Margaryna(250g)
- 2 żółtka
- szklanka cukru pudru
- olejek migdałowy
- kwasek cytrynowy
Przygotowujemy ciasto: Siekamy mąkę z margaryną, łączymy z resztą składników i dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy i kładziemy(osobno), po kolei na wysmarowaną margaryną blachę. Każdy z placków pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C, około 10-13 minut.
Przygotowujemy masę: gotujemy kaszę mannę w mleku a następnie studzimy. Margarynę rozgniatamy pałką, stopniowo dodając do niej cukier i żółtka, a następnie wystudzoną kaszę mannę. Wszystko ucieramy dokładnie pałką na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodajemy do smaku parę kropel olejku migdałowego oraz kwasek cytrynowy(rozcieńczony z wodą). Dokładnie mieszamy.
Przekładamy przygotowane placki masą, a górę ciasta posypujemy cukrem pudrem. Można też polać ciasto lukrem, ale dużo lepiej smakuje z cukrem pudrem.
Ciasto wkładamy do lodówki, by wszystko dobrze się "przegryzło", a ciasto nasiąkło masą. Najlepiej smakuje odleżany, około dzień, dwa po przygotowaniu. Smacznego! :)
Ulubione ciasto mojej rodzinki,piekłam z rożnych przepisów ale Twój najlepiej się udaje.Jedynie zwiększam ilośc ugotowanej kaszy manny :) Miłych Świąt :)
Wszystkim smakowalo; moj maz, ktory nie przepada za ciastami byl zachwycony! :))
Ciacho super !! Wypróbowałam i polecam ;)
pycha!!!!;)
pytanie nie aktualne już doczytałam . Zabieram się za robienie pozdrawiam.